Y.not Restaurant Y.not 花园餐厅

The Y.not restaurant in Sanlitun North is defined by its concept of an “all-day bistro”, inviting guests to casually walk in and consider the place as their own living room and kitchen. Given the laid-back keynote of the restaurant, the client envisaged a garden-like space, where the culinary experience can happen amid flowers and greenery. Our design is therefore developed based on this theme, to create a “garden” with a variety of materials, colors and elements.

三里屯北区的Y.not餐厅有一个“全时餐酒馆”的概念,希望客人们不管什么时候来,都能放松下来,吃点什么,喝点什么,把这个空间当作自己的第二个客厅和厨房。因为餐厅的定位是这么一个轻松愉快的调子,所以甲方希望空间的设计能像花园般,让人们在绿荫环绕中吃喝谈笑。我们的设计也围绕着花园这个主题,用材料、色彩和其它各种元素去烘托它。

The kitchen area is located right in the center of the restaurant, along with an open staircase, it divides the public area into four sections: the bar at the entrance, the terrace, the garden and a compact VIP area.

厨房区域在餐厅中心,与一个开放式楼梯一起,将公共空间分为四个区域:入口吧台区、露台区、花园区和一个小小的VIP区域。

Stepping out of the elevator, one will first arrive at the bar, which also serves as a reception and cashier. A small window to the kitchen has been opened in this area, so that the guests can enjoy a drink or some tapas while they’re waiting for a table. A brick wall extends into the stairway area, turning into a row of seating facing the bar, with the flickering flames of the fireplace dancing next to it.

人们走出电梯,首先来到的就是吧台区。方形的吧台在调酒以外,还承载了迎宾和收银的功能。厨房在这个区域设置了一个小窗口,耀扬的想法是让候餐的人们也能在这里点杯酒,吃点儿tapas,消磨等待的时间。砖墙延伸到楼梯区域,变成一小排面对吧台的座位,旁边有壁炉燃烧的火焰闪烁跳动。

The terrace is an outdoor area, separated from the bar and the garden by a thin wall. This wall is basically constructed of a sequence of pea-green flat columns interlinked with solid panels and striped glass in the same color, illuminating the space with a soft, bright tone. A few huge petal-shaped lights hang down from the ceiling, welcoming the plants growing upward from the ground. These petal lights were designed during the pandemic, when David Hockney painted a picture of daffodils and named it “Do remember they can’t cancel the Spring.” Moved and inspired by that painting, I decided to transform the very idea into the space – thus these lights. Each petal is over one meter long, stretched with translucent linen. I hope these lights could offer a soothing power through their soft, warm light, just like David Hockney’s yellow daffodils do.

露台区在规划中属于室外区域,跟吧台和花园区之间隔着一道薄墙。这道薄墙的主要结构是以序列形式展开的豆绿色扁柱,扁柱之间豆绿色的实心板与条纹玻璃穿插,将空间的色彩晕染得柔和而明亮。几朵巨大的花瓣灯从天花上垂下来,与地面向上生长的绿植交相呼应。设计这些花瓣灯的时候,新冠疫情正在全球肆虐,David Hockney画了一幅水仙花,将之取名为:Do remember they can’t cancel the Spring. 这幅画打动了我,我想在空间中用某种形式将它表达出来,所以设计了这些灯,它们长逾一米的花瓣上绷着半透明的麻布,将光线过滤得柔和而温暖,洒到空间中,我希望它们也有David Hockney的黄水仙一般抚慰人心的力量。

Another major section of the restaurant is the lush garden. Together with our horticulturist, Mr. Yang Hao, we have made a great effort to realize a real garden in the interior space of a shopping mall. The pea-green ceiling has a series of small skylights that remind of a greenhouse. The skylight directly above the garden is larger than the others. The shade of the trees is silhouetted on the luminous membrane, as if there was real daylight pouring down from the patio. We played a little trick here by setting up pipes around the skylight – when it rains outside, there will be water dripping down from the skylight. Whoever sitting next to the garden might be confused: am I indoors or outdoors?

The solid walls and floors are covered with bricks. By changing the masonry patterns, we created a rhythmic texture on the walls and floor. The warm tone of terracotta is interwoven with pea-green and other shades of green of the plants, composing a welcoming and pleasant atmosphere.

花园区的中心是一个郁郁葱葱的花园,为了在商场的室内空间中实现这个花园,我们和园艺师杨浩老师费了不少心思。天花也是豆绿色,仿照温室的格栅板开出了一个一个小天窗,正对花园的那个特别大,发光软膜上映出树荫,仿佛天井里有真的日光洒下来。我们在这里玩了一个小花招,在天窗的四周设置了出水管,当室外下雨的时候,天窗也会淅淅沥沥滴水下来。花园旁边的人,也许会迷惑自己到底在室内,还是在室外?

空间的实墙和地面都铺设着红砖。我们通过改变砌筑方式,让砖在墙面和地面上形成有节奏的肌理。暖调的陶土色和豆绿色与植物深深浅浅的绿互相映衬,交织出一种友好而令人愉悦的氛围。

Project details

  • PROJECT LOCATION:
    Sanlitun Taikooli North, Chaoyang District, Beijing, China
  • 项目地点:
    中国北京市朝阳区三里屯太古里北区
  • WORKING RANGE:
    Interior design
  • 工作范畴:
    室内设计
  • TYPOLOGY:
    Restaurant / Bar
  • 项目类型:
    餐厅 / 酒吧
  • BUILDING AREA (m²):
    400 m²
  • 建筑面积 (m²):
    400 m²
  • PROJECT STATUS:
    Built
  • 项目状态:
    建成
  • DESIGN STARTING:
    July 2020
  • 设计开始:
    2020年7月
  • CONSTRUCTION FINISHED:
    December 2020
  • 项目落成:
    2020年12月
  • PRINCIPLE DESIGNER:
    Wei Cai
  • 主持设计师:
    蔡为
  • DESIGN TEAM:
    Philipp Buschmeyer, Martina Huber, Chen Haixia, Chen Shijian
  • 设计团队:
    Philipp Buschmeyer, Martina Huber, 陈海霞, 陈石见
  • CONSTRUCTION:
    Beijing Million Partner Construction Co., Ltd.
  • 施工方:
    北京亿达和信装饰工程有限公司
  • PHOTOGRAPHY:
    Seemore Studio
  • 摄影师:
    四目工作室